Landbouwtechniek Braakman

Landbouwmechanisatie | Constructie | Bouw | Handel

Beregening nieuw en gebruikt

Landbouwtechniek Braakman uit Dalfsen specialiseert zich o.a. in nieuwe en gebruikte beregeningstechniek. De vraag hiernaar neemt in veehouderijgebieden de laatste jaren sterk toe. De laatste  jaren hebben we steeds extreem droge periodes gekend. Veehouders die hun grasland of snijmaïs kunnen beregenen beschikken over meer ruwvoer van een hogere kwaliteit. Beregenen loont en mede hierdoor stijgt de vraag naar nieuwe en gebruikte machines. 

Om aan de klantwensen te voldoen, namelijk: een eenvoudige, doordachte en efficiënte beregeningshaspel, zijn we zelf naar de tekentafel gestapt en hebben in eigen huis de ‘Lenthe’ ontwikkeld en geconstrueerd.

Wij leveren nieuwe en gebruikte beregeningshaspels en motor- en aftakaspompen. De zelfrijdende haspels is onze specialiteit.

De gebruikte machines die wij doorlopend op voorraad hebben zijn van de merken Fasterholt, BTM, Solregn, Agrometer, Simmelkær, CN, Donslund, Omme, FJ-Agro, Bording, BB Mobil. Wij leveren van deze machines veel onderdelen uit voorraad. Daarnaast hebben wij met ons eigen merk Lenthe Haspels, veel verbeterde onderdelen voorradig die uitwisselbaar zijn met bovengenoemde merken.

Start productie Lenthe haspel

De Lenthe 500/100 gebruikt het bekende werkingsprincipe zoals toegepast door Scandinavische fabrikanten. Dit betekent dat de gehele machine op waterkracht door het veld beweegt. Het grote voordeel hiervan is de hoge efficiëntie door een laag drukverlies, een geringe waterdrukbehoefte en de mogelijkheid om onregelmatig gevormde percelen te kunnen beregenen. Zo volgt de machine – dankzij zijn stuuras – moeiteloos een bocht van 180 graden.

De Lenthe haspel is volledig gegalvaniseerd en verzonken voor een lange levensduur. Dankzij de mechanische aandrijving, op basis van een trekker-transmissie, is de machine zeer eenvoudig gebleven. Onze eis is  geen elektronica te gebruiken voor de bediening. Staat de machine langere tijd in opslag, dan is hij direct bruikbaar zonder dat je met een lege accu staat of een storing krijgt. 

Hoe werkt de machine:

Door de juiste versnelling te selecteren, in combinatie met de verwisselbare nozzles in het kanon, kun je eenvoudig variëren met de watergift. In de praktijk ligt de capaciteit op zo’n 5 hectare per beregeningsbeurt bij een gift van 20mm. 

De wielaandrijving geschiedt middels v-snaren. Een turbine ontbreekt dus en dat maakt hem zo efficiënt, met een laag dieselverbruik voor de pomp tot gevolg. Door de v-snaren te ontspannen kan de machine worden uitgetrokken, of desnoods ook opgerold. Een zeer lichte trekker volstaat, ook in lang gras. Is de machine aan het einde van zijn trek, dan stopt hij automatisch dankzij de mechanische afslag. Een pomp met een capaciteit van 40m³ volstaat, waarbij 6 tot 7 bar werkdruk benodigd is.

Het huidige model beschikt over 500 meter slanglengte, maar grotere lengtes zijn ook mogelijk. De machine staat op 150cm spoorbreedte, zodat zonder schade in maïs beregend kan worden. Daarom dat het kanon ook hoog op de machine is gemonteerd. Het reguliere onderhoud blijft beperkt tot enkele smeernippels.